Mit forhold til LCHF

Jeg fører absolut ikke den strikse form for LCHF, men derimod en meget liberal variant. Dvs. at jeg tillader mig selv at indtage helt op til 1oo g kulhydrater om dagen. Min LCHF livsstil er båret af sund fornuft frem for en masse begrænsninger sat af andre. Det er vigtigt for mig, at det netop et mig selv, der sætter mine begrænsninger. Det handler jo i bund og grund om at finde en livsstil som man føler sig godt tilpas i og hvor man ikke går føler at der er flere begrænsninger end muligheder - for så er det, at det går hen og bliver surt og tendensen til at falde fra bliver større.

Så her er mit helt personlige forhold til hvad LCHF er 
  • Undgå stivelsesprodukter som kornprodukter, pasta og ris
  • Undgå præfabrikerede produkter som er proppet med sukre og E-numre 
  • Spise alle de ovenjordsgrøntsager jeg har lyst til
  • Spise begrænsede mængder af rodfrugter - med tanke på kulhydratindholdet, dog ingen kartofler ! 
  • Spise "samler-føde" som bær og nødder i mindre mængder
  • Spise naturlige kilder til fedt - dvs. animalsk og gode vegetabilske olier, fede mejeriprodukter 
  • Spise naturlige kilder til sødme i begrænsede mængder - friske dadler, æbler, appelsin, melon, chokolade med 70-90% kakaoindhold
Helt overordnet betyder LCHF for mig at spise naturligt og som vi er evolutionært disponerede til.  


Før skiftet til LCHF spiste jeg større mængder af frugt - nok 5oo g dagligt. Hvorimod jeg i dag har nedsat mit frugtspiseri betragteligt. Frugt hører oprindeligt ikke til LCHF, men som allerede nævnt, så har jeg valgt at se på råvarer fra et evolutionært perspektiv. Hvad spiste mennesket før vi begyndte at dyrke jorden? Mon ikke der af og til blev plukket et æble? Mon ikke der af og til blev spist lidt honning? Af samme grund har jeg også en holdning til tørrede frugter - så længe der ikke er tilført ekstra sukker, så ser jeg tørret frugt som en helt acceptabel snack på lige fod med nødder. Det sagt, så ved jeg jo at friske, men især de tørrede frugter, har stor indvirkning på blodsukkeret og eftersom man tilstræber et stabilt blodsukker på LCHF, så tænker jeg selvfølgelig over hvordan jeg vælger at spise netop disse mere sukkerholdige, men i min verden, naturlige råvarer. Sørger man for at spise dem sammen med sine fedtholdige måltider, så begrænses udsvinget i blodsukkeret betragteligt.

Men alle disse ekstra råvarer udgør jo et absolut minimum i min kost, hvorfor jeg stadig mener at jeg kan kalde mig selv for LCHF'er. Fordi jeg stadig følger de overordnede principper til dagligt, men har foretaget lidt småjusteringer som min personlige fornuft siger mig er forenelige med LCHF. Justeringer som tillader mig at nyde mine nye livsstil frem for at føle mig begrænset af en masse regler.

Herved påstår jeg ikke at dette er den rigtige måde at køre LCHF på for alle, men det er det for mig 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar