Teorien bag LCHF

LCHF er en diæt hvor fedt udgør ens primære energikilde - ja fedt. Dét fedt som vi altid har fået tudet ørerne fulde af er farligt og som vi derfor skal holde os langt væk fra ! Og dog - nyere studier har nemlig klart vist at det ikke er fedtet der gør os fede, men derimod sukker!

Det fantastiske er at i mit lille videnskabelige hoved giver alle argumenterne for at spise efter LCHFs principper fuldstændig mening - her er hvorfor
Bemærk ! Det næste her er i overhængende fare for at blive en smule nørdet – men når nu man endelig har muligheden med at kombinere ens madglæde med ens studie, så kan det være svært at begrænse sig! 

Kroppen har brug for energi for at kunne udføre de mange mange processer som giver en velfungerende organisme. I dagens verden kommer denne energi hovedsageligt fra optagelse af kulhydrater, som i kroppen nedbrydes til glukose – et ganske lille sukkermolekyle. Ved indtagelse af kulhydrater, så stiger niveauet af glukose i blodet, dvs. blodsukkeret stiger, hvorfor kroppen reagerer ved at frigive insulin. Insulin er et hormon som hjælper til med at føre glukose ind i cellen, hvor glukosemolekylet nedbrydes til endnu mindre komponenter og hvor der undervejs frigives energi som er bundet i de kemiske bindinger. Men insulin stimulerer derudover også fedt til at lagre sig i vores fedtceller – hvilket vi jo ikke er interesserede i … 

Derfor, når kulhydratindtaget stoppes, så vil insulin ikke frigives, da der ikke er et øget blodsukkerniveau der skal reguleres – altså forbliver vores blodsukker stabilt til enhver tid på LCHF diæten. Det betyder at fedt bliver en langt mere tilgængeligt energikilde og derfor vil kroppen omstille sig til at bruge fedt som den primære energikilde, men også at vi ikke oplever den samme form for sult fordi blodsukkeret ikke peaker of falder hele tiden.

Er man ikke overbevist af min måske kringlede, nørdede forklaring herover, så prøv i stedet at forestille dig hvad mennesket spiste før vi begyndte at dyrke jorden. Der levede vi som jægere og samlere og levede altså primært af kød, animalsk fedt og af de ovenjords planter der var at finde. Dvs. at vi evolutionært set er disponeret til netop at indtage de fødevarer, som er i fokus på LCHF diæten.

Et andet argument kan være, at hvis kroppen virkelig er bedst til at bruge kulhydrater som energikilde, hvorfor er det så fedt den vælger alt lagre til "magere tider" ? Min logik siger mig, at det så nok netop ikke er kulhydrater kroppen foretrækker som energikilde, men derimod fedt, da det jo er denne kilde som kroppen vælger at oplagre - just a thought


Men hvad går LCHF så ud på ? Tja, i bund og grund skal du bare spise naturligt
  • At spise masser af grøntsager, der gror over jorden
  • At spise naturlige kilder til fedt - fede kødudskæringer, smør, fede mejeriprodukLter, gode olier
  • At reducere indtaget af kulhydrat på bedste vis
  • At spise bær og nødder i mindre mængder
  • Altså spise så naturligt som muligt

LCHF Kostpyramide

Billede lånt fra madbanditten.dk/

Er du interesseret i at gå endnu mere i dybden, så kan du læse mit indlæg om hvornår kroppen forbrønder glukose og hvornår den forbrænder fedt - denne kommer også ind på hvornår fedtet sætter sig på sidebenene. Klik her!

BONUSINFO:

I et forløb omkring stofskiftesygdomme på UNI, der lærte vi at hjernen primært bruger glukose som energikilde, men ved faste – og det kan vi vel godt kalde dét at droppe kulhydraterne – så vil hjernen gå over til at forsyne sig med energi fra ketonstoffer, som er et produkt af fedtforbrændingen. 


Denne artikel er baseret på en lang række af artikler, blogs og andre forskellige hjemmesider samt egen viden fra studiet - jeg er modtagelig for konstruktiv kritik.

2 kommentarer:

  1. Så nemt og enkelt forklaret! Den linker jeg gerne til i fremtiden...og så fra en biomedicinstuderende! Giver det lidt mere troværdighed!

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er glad for at jeg har kunnet gøre mig forståelig på en enkel måde - så tak skal du ha' for komplimenten !

      Slet