fredag den 12. december 2014

Kokosnød - den perfekte ketose snack !

Frisk kokosnød udgør en fantastisk smagfuld snack for dig der ønsker at komme i ketose. Den indeholder nemlig hele 36,5 g fedt pr. 1oo g hvoraf størstedelen er mættet. Samtidig indeholder den 14,9 g kulhydrat - men men men - heraf er det kun 0,9 g kulhydrat som er tilgængelige. Dvs. at de resterende 14 g kulhydrat passerer lige igennem som fibre.

Er man nybegynder indenfor faget at-åbne-en-kokosnød, så er det værd at se en youtube video om hvordan man lige håndterer det nemmest. 


torsdag den 11. december 2014

Stegt flæsk med persillesovs og råmarinerede jorskokker

Stegt flæsk med persillesovs har, som I nok alle allerede ved, erhvervet sig den fine status som den Danske nationalret. Og man skulle da lige være et skarn ikke at lave sig en portion i den anledning. Jeg må dog blankt erkende, at jeg aldrig har lavet det før selv - så i dag fik min kødhammer sin debut, hvis man ser bort fra dens karriere indenfor åbning af genstridige kokosnødder. Det lykkedes mig endda at få lavet en persillesovs som rent faktisk smagte som den skulle - det er jeg selv ret forbløffet over!

I bund og grund så udgør stegt flæsk jo et fantastisk LCHF måltid - godt med animalsk fedt i kødet og en dejlig fedt sovs til - whats not to like !?! Er man tilhænger af den strikse gren indenfor LCHF - så se bort fra mit tilbehør bestående af jordskokker. Erstat dem med braiserede rosenkål eller andet lækkert.

Brændte nødder med sukrin gold

Jeg elsker brændte mandler ! men når ikke man er så glad ved det hvide sukker, så er det godt at der findes andre lækre alternativer. Derfor har jeg kastet mig ud i at lave brændte nødder med sukring gold og kokossukker - og dejligt smager de! Dog med en lille kold fornemmelse, men absolut ikke noget der går ind og dominerer.


tirsdag den 9. december 2014

De bedste frikadeller til dato!

Disse frikadeller er mine absolut bedste til dato! også i forhold til de frikadeller jeg lavede med mel og havregryn før jeg overgav mig til LCHF. Idag blev tilbehøret en liberal kålsalat med rødkål og gulerødder og en dressing af koldpresset rapsolie, citron, salt og peber. Jeg har et kæmpe rødkålshoved liggende som jeg skal have gjort "kål" på (høhø!), så der har været rødkålstilbehør til aftensmaden de sidste dag og formegentlig også de næste par dage også. Men rødkål er jo et dejligt tilbehør her i julemåneden, så det tager jeg nu ikke så tungt (;

Lav endelig en ordentlig portion når nu du alligevel skal i køkkenet - så har du jo nem frokost de efterfølgende dage eller nem mad i fryseren.

Og så lige lidt af et sidespring - jeg må beklage den manglende kvalitet i mine billeder pt. Mit kamera er dødt for batteri og jeg siger til mig selv hele tiden, at nu skal jeg have sat det til opladningen - men glemme det, det kan man nemt.. Men i aften må det ske! Skal have kameraet klar til weekenden hvor vi skal lege med hjemmelavet marcipan og nougat!

Hvem vil ikke have risalamande til morgenmad?

Ørj ørj ørj !! Denne nemme køleskabsgrød smager jo helt himmelsk ! Ja, næsten lidt ligesom risalamande - her dog bare med jordbærsovs frem for kirsebærsovs. Den giver dig en fantastisk mæthed fra morgenstunden som holder helt ind til forkost - den er dog også ret kalorietung, ca. 650 kcal bare for grøden alene og ifølge lifesum får du hele 55 g fedt men altså også ca. 14 g tilgængelige kulhydrater - så der er tale om en liberal morgengrød


søndag den 30. november 2014

Åh, den søde juletid !


Jul jul jul jul jul, jul, tænk dig bare, deeeet er JUL ! Hvor jeg dog elsker den nostalgiske juletid! Overalt møder jeg smil, varme og overbærenhed - vi glemmer dagligdagens bagateller og retter fokus ind på alle de små glæder, som vi ellers kan have tendens til at overse i et hektisk liv med studier eller arbejde. Men ikke i december! I december skal alt bare være som det plejer - traditionerne står stærkt; så der skal julebages, trilles marcipankugler, klippe-klistres, tændes kalenderlys og åbnes op for TVet hver aften kl. 20 for at se Pyrus.

Der er så meget godt at sige om julen, at jeg slet ikke kan gøre den retfærdig i dette ene indlæg ! Så derfor har jeg planlagt en helt serie af indlæg med opskrifter, som jeg forhåbentligt udgiver i løbet af julemåneden - så, nu er der givet smagsprøver af godteposen, så hvis det har givet lyst til mere, så følg med i løbet af julemåneden.

Ja faktisk så har jeg allerede tyvstartet med disse skønne chokolader ala eiskonfekt og sprøde pebernødder uden mel og sukker

Julen 2014 kommer til at byde på
Måske der endda tilføjes lidt på listen løbende.

Nå ja, og så dér midt i julefreden, så er der jo lige eksamenslæsningen - suk. Der ligger lige 4
eksaminer i januar, så ved siden af de flettede julehjerter kommer der til at lægge opslåede bøger om anatomi, biokemi og proteinkemi. Ja, så bliver der måske ikke meget tid til at få flettet kræmmerhuse igen. Men det skal nu ikke ødelægge mit gode julehumør !

..og så lige lidt om LCHF og julen - for hvordan kommer det egentlig til at spille sammen? Det er jeg jo sådan set også selv lidt spændt på eftersom det er min første julemåned på LCHF. Jeg har gjort mig nogle tanker og nået frem til hvordan jeg synes det kan fungere. Jeg skal selvfølgelig afprøve en masse spændende opskrifter som opfylder LCHFs betingelser, men der er også nogle tinge, som jeg har valgt ikke at give afkald på på trods af mit valg om at leve et liv med færre kulhydrater og mere fedt. For helt ærligt? Hvor meget skade kan det gøre at spise et par brunede kartofler og lidt ris ala mande juleaften? Nogle ting skal man bare ikke ændre på, og for mig er juleaften netop en af disse ting - så skal da også smage lidt af mor og fars julesmåkager. Dét sagt, så er det jo ikke fordi jeg har tænkt mig at svømme rundt i kulhydrater, men jeg har taget mig nogle bevidste valg om hvad og hvor meget jeg vil tillade mig selv. Desuden er det jo kun i selve juledagene, at der kan komme lidt ekstra kulhydrater på regningen - når jeg bare er selv i lejligheden, ja så bliver indtaget af kulhydrater ikke højere end en hvilken som helst anden dag på LCHF - hvis vi altså lige ser lidt bort fra al den mørke chokolade og nødder som der skal laves LCHF kulegodter af ;) 

Sådan har jeg valgt at holde jul på LCHF. Mit råd til andre er at sætte sig ned og tænke over hvilke til- og fravalg man vil have det godt med - for i julen er det vigtigt ikke at føle sig begrænset.


    LCHF madplan

    Jeg skal i denne uge starte op på mit nye (studie)job - så er det godt at kunne lave en lækker tærte og have den klar til når man kommer hjem om aftenen. 

    fredag den 28. november 2014

    Stromboli/fathead Pølsehorn (LCHF)

    Så skal der fyldes op med pølsehorn til næste uges madpakke - og jeg har været lidt eksperimentel her til morgen. Jeg elsker nemlig den berømte stromboli/fathead (ved ærligt talt ikke hvad forskellen er på de to) dej som er en dej baseret på ost, så derfor har jeg forsøgt mig med fathed-pølsehorn. Køleskabet bød på hjemmelavet ketchup - så endnu en faktor som gør disse pølsehorn ekstra lækre!

    mandag den 24. november 2014

    Sprøde pebernødder - uden mel og sukker

    Det her eksperiment gik godt nok ud over alle forventninger ! Sprøde og velsmagende lidt flade pebernødder som jeg til enhver tid vil turde servere for gæster (også dem der ikke spiser low carb). De er blevet lidt rigeligt mørke synes jeg - men skidt med det når nu de smager så godt! Datoen idag er den 24. november - mon de overlever helt frem til december? Tror de forsvinder meget hurtigt hvis ikke jeg får rettet ryggen !


    Jule-klar med smuttede, tørrede mandler itl julebag og marcipan

    Så er vi klar til at julen kommer ! Igår lavede jeg denne skønne portion smuttede mandler til brug i melfri og sukkerfri julebagning og hjemmelaver marcipan. Mon der nu er nok? Næppe ... Mandler er en fantastisk alsidig ingrediens, når man som jeg, forsørger på bedste vis at styre uden om de værste kulhydrater - de kan indgå som hovedingrediens i (små)kager og i brød. Dog er det rart at have udstyret i orden, så en kaffekværn er en rigtig god investering - min er en af de aller billigste slags og den virker upåklageligt! Med den kan jeg kværne mandlerne til det fineste mel - ja eller sesamfrø eller andre frø for den sags skyld.


    De fleste ved nok godt hvordan man smutter mandler, men nu tager vi den altså lige alligevel:

    Set en gryde over med vand og lad det koge op. Når det koger kommes X g mandler i og der slukkes for varmen. Lad mandlerne "skolde" i ca. 15 minutter. Hæld vandet fra og skrællen er lige til at smutte af. Tænd ovnen på ca. 85 grader C, fordel de smuttede mandler på en bageplade og lad dem tørre i ovnen et par timer. Lad mandlerne køle og opbevar dem i en frysepose eller noget lignende.  

    Når nu der alligevel skal fyres op i ovnen i så lang tid - så lav en ordentlig portion. Lidt miljøbevidste skal vi da være ;) 


    søndag den 23. november 2014

    Hjemmelavet ketchup

    Igår lavede jeg pølsehorn til madpakken - og til pølsehorn hører ketchup sig jo til. Men hvad gør man når man gerne vil holde sig fra sukker og de ketchup vi hiver ned af hylderne i supermarkedet indeholder uhyggeligt meget sukker? Jo, ser du, man går hjem og laver sin egen. Det lyder umådeligt besværligt men faktisk passer det sig selv, så der er faktisk ikke rigtig nogen undskyldning.

    Opskriften på pølsehornene må I desværre vente lidt på - den jeg afprøvede igår var ikke af min egen oprindelse, men går og har ideer til hvordan jeg kan lave de lækreste pølsehorn - så giv mig lidt tid, så skal der nok komme pølsehorn på bloggen ;)

    lørdag den 22. november 2014

    Eksperiment - vaniljekranse uden mel og sukker

    Igår aftes eksperimenterede jeg lidt med vaniljekranse uden mel og sukker - resultatet blev sprødt, men absolut ikke kønt. Den brune farve skyldes at jeg har brugt mandler og hasselnødder uden først at fjerne deres brune hinde. Jeg tænkte ikke over at hasselnøddernes hinde godt kan give en lidt bitter smag, så dette blev også afspejlet i mit resultat. Så jeg har lidt arbejde endnu med at forfine min opskrift - men pga. efterspørgsel på den, så har jeg alligevel valgt at udgive den her på bloggen. 

    fredag den 21. november 2014

    Eiskonfekt - det nemmste i verden !

    Julen er startet tidligt i år - i hvert fald her i mit køkken i Odense. Har haft en hyperaktiv eftermiddag med brunkage-bagning (opskrift kommer) og disse lækre eiskonfekter! Og selvfølgelig kan man ikke julebage uden julemusik - hvad mon underboen tænker! 
     


    torsdag den 20. november 2014

    Spanske Empanadas (LCHF)

    Søndag og endnu engang havde vi spisende gæster - og der blev sendt laaange blikke efter denne tallerken ! Resultatet blev at jeg næste søndag planlægger mad for alle og ikke bare til mig selv - bøf, kartofler og købebearnaise er vist ved at være trættende for de andre. Skønt at ens mad kan vække sådan en interesse ! (nu er der jo så bare pludseligt lidt at leve op til ... )