søndag den 19. oktober 2014

LCHF rugbrød med græskar

Tak til denne skønne blog for at give mig muligheden for at bage dette skønne rugbrød ! Opskriften har længe stået på min must-try liste, men først her for nylig er jeg kommet i besiddelse af en kaffekværn - et fantastisk værktøj i et stivelsesfrit køkken og som kan anskaffes for bare under 1oo kr når supermarkederne kører tilbud på dem.

Jeg er helt forbløffet over at kunne bage et brød, der både dufter, smager og har konsistens som et helt almindeligt softkernerugbrød, helt uden brug af melprodukter. Græskar gør brødet saftigt og giver samtidig en smule sødme og malede hørfrø giver en dejlig mild smag - jeg er solgt. Jamen se det lige? Hvis ikke du vidste det, ville du så gætte på at der var noget specielt ved dette rugbrød i forhold til et almindeligt et af slagsen?


Jeg har justeret nogle ganske få ting i opskriften for at tilpasse den til hvad jeg har stående på hylden. 

Den våde blanding
  • 1oo g butternut squash eller hokkaido græskar
  • 2oo g hytteost 4 %
  • 1½ dl fløde
  • 1 dl creme fraiche 18 % 
  • 5o g smeltet smør
  • 5 store æg
Blend butternut og hytteost sammen i en blender - jeg personligt ikke så glad for de små osteklumper, men hvis de derimod ikke generer dig, så behøver du sådan set ikke at blende andet en butternut squashen. Bland med de øvre ingredienser.

Den tørre blanding
  • 2 spsk chiafrø malet til mel
  • 25 g fiberHUSK
  • 4o g fibrex (forhandles kun i Super Bedst)
  • 5o g affedtet sesammel
  • 5o g sesamfrø
  • 5o g hørfrø
  • 1oo g solsikkefrø
  • 1oo g græskarkerner
  • 1oo g hørfrø malet til mel
  • ekstra solsikke eller græskarkerner
Mal chiafrø og de 1oo g hørfrø til mel i en kaffekværn - men vent med dette til aller sidst så de gode olier i frøene bevares bedst muligt. Start derfor med at blande alle de øvre tørre ingrediensr. Smør en brødform med neutral olie eller smør og fordel enten græskarkerner eller solsikkekerner i bunden af formen. Mal nu chiafrø og hørfrø til mel og bland med de andre tørre ingredienser. Hæld nu den våde blanding i den tørre og rør til godt blandet. Fordel dejen i brødformen og pres den godt ned. Glat overfladen med bagsiden af en våd ske og drys evt. med birkes. 

Mit brød blev bagt i en 16o grader varm varmluftsovn i 75 minutter - men tjek selv om dit brød måske har behov for længere tid, ovne er jo forskellige.

Jeg har netop prøvet at bruge lifesum til at regne på indholdet og her er resultaterne. OBS ! tallene er vejledende.

For et helt brød
          4830 kcal
            132 g kulhydrat
            210 g protein
            374 g fedt

Jeg har ca. fået 25 skiver ud af et brød, så pr skive gælder følgende tal
            193 kcal
            5.3 g kulhydrat
            8.4 g protein
            15  g fedt
 

2 kommentarer:

  1. Ja, det er et godt brød. Det er faktisk mere end et år siden, at jeg "komponerede" det - og det er efterhånden ret populært - i hvert fald i perioden, hvor vi kan få hokkaidogræskar ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er i hvert fald meget populært her i huset - så har fyldt fryseren god op med nedfrossen butternut squash, så jeg har til de næste par rugbrød ;)

      Slet